top of page

Belülről kifelé, avagy a tökéletes hajszolása

Updated: Sep 21, 2022

Megmérettetés … feszültség …. stressz.


Folyamatosan ez a téma, különösen éles helyzetekben történő teljesítményekkel kapcsolatosan. Tudjuk vajon pontosan miről is van igazán szó? Külső hatások? Belső folyamatok?


Ami a lényeg, te döntesz, hogyan reagálsz a környezeti hatásokra!


Persze könnyű ezt mondani. Igen, valóban, tenned kell érte, hogy te dönthesd azt el, hogy, hogyan szeretnél reagálni az edzők esetleges durva beszólására, vagy épp a közönségben ott ülő számodra fontos személy jelenlétére, vagy akár versenytársaid zseniális eredményeire.


Mindezek mögött azonban egy sokkal fontosabb tényező húzódik meg: az a monológ, hogy meg tudok-e felelni mások és saját elvárásaimnak, vagyis elég jó vagyok-e?


Itt most elérkeztünk egy fontos és mély válaszhoz:

a stresszt jelentős mértékben azok a külső hatások okozzák, amik mögött valójában saját megfelelési kényszerünk, a tökéletességre törekvésünk mögött rejtőző önbizonytalanságaink húzódnak meg.


Ez, nem pedig mások okozzák a feszültségek legtöbb megnyilvánulását a versenyhelyzetekben.


Hiszen

  • bármilyen mérgesen is kiálthat rád az edződ, ha hiszel magadban, és tudod a hibád csak tanít és ki tudod azt javítani és ettől függetlenül jó vagy

  • a nézőtéren ülő szeretteidnek sem kell megfelelned, hiszen fontos vagy nekik, azért vannak ott, nem pedig azért, hogy a tökéletes mozdulataidat szemrevételezzék

  • előtted befutó versenytársad szuper pontjai is csak addig okoznak feszültséget, amíg nem vagy fókuszált és fesztelen, vagyis, ha tudod, mindent megtettél és jó leszel, onnantól más teljesítménye már csak az összpontosítást, tettre készséget fokozhatja a jobb teljesítményért

A rossz hír tehát, hogy önmagadat hozod nehezebb helyzetbe, a jó hír, hogy sikereid nem másoktól függenek, s a legjobb hír, hogy ezért bármikor tehetsz, akár most is!


Hogyan oldható fel ez a belső ellentmondás?

Felkészüléssel, ami őseink életének napi ritmusa volt: mentális és szellemi "edzéssel". Erre nagyon sok lehetőség / gyakorlat van, amelyek közül közösen kiválasztjuk, azt, ami a te reakcióidhoz leginkább illeszkedik, s ami leghatékonyabban visszavezet stabil, optimális teljesítményedhez.


Van sok olyan egyszerűnek tűnő, nagyon hatékony technika, ami szinte mindenkinél működik Egyik ilyen a légzés lassítása. Amikor lassan, kimérten, mélyen, "hasba", megfelelő módon lélegzünk akkor a testünk azt az üzenetet kapja, hogy minden rendben van, s automatikusan néhány másodperc múlva lazítja tónusait.


Ehhez illeszkedve fiziológiailag és mentálisan is pár perc alatt létrehozza a kívánt egyensúlyt. Ez olyan esetekben is kiválóan működik, amikor az agyunk tökéletes hajszolása hozza létre a feszültségünket.


Kipróbáltuk, működik! Szívesen kísérlek utadon személyre szabott technikák és eszközök segítségével. Keress meg, s mindjárt ki is próbálhatod!


"A tökéletesség nem létezik, de mindenfajta teljesítményből van csúcsteljesítmény; elégedj meg azzal, hogy afelé törekszel." - Selye János


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page