top of page

Gyorsan, hatékonyan, esszenciálisan!

Igen, azt gondolom, van olyan megoldás, a téthelyzetek kezelésére, ami szinte bárhol, bármikor használható, nem szükséges hozzá semmilyen eszköz, hogy nálad legyen, nem veszi észere senki, viszont a tested és elméd szinte azonnal reagál rá!


A legszebb benne, hogy ezzel a megoldással szemben szinte minden vallás, nézet, irányzat egyaránt elfogadó, ismeri és évezredek óta gyakorta használja is.


Ősrégi technika, a légzés tudatos használata. Ösztönösen is használjuk, ugyanakkor felpörgetett világunkban, egyre kevésbé alkalmazzuk.

Biztosan emlékszel olyan helyzetekre, amikor automatikusan sóhajtasz egy nagyot, mély levegőt veszel stb. Ilyesmire gondolok, ugyanakkor érdemes a légzés technikákat precízen, tudatosan használni.

Fontos helyzetben teljesíteni szeretnél de az agyad olyan gondolatokkal bombáz, amik lehúznak, s nem tudod őket megállítani?

Olyan erős a szív dobogásod vagy gyomor remegésed egy vizsga vagy egy verseny alatt, hogy elvonja a figyelmedet?

Hirtelen helyzet alakul, nem számítottál rá, kibillent, pedig minden figyelmedre szükséged lenne?

Gyors, esszenciális,hatékony megoldás: lélegezz megfelelően s percek alatt újra egyensúlyban leszel!

Melyek a légzés gyakorlatok előnyei? Milyen területen hat?


- legelőször is az agyon emlegetett stressz kezelésére, legyen az bármilyen feszültség is. Akár kedveseddel vitázol, akár verseny előtti induló percekben várakozol, a légzéstechnika ott van veled, rajtad múlik, hogy élj nagyszerűségével

- fizikailag is kioldja a feszült blokkokat a testből, megfelelő alkalmazás és gyakorlás esetén,

- úgy lazít el, hogy közben figyelmed nem tompul,

- az agyad nem kívánatos gondolatait, felesleges pörgését leállítja, figyelmedet oda irányítja, ahová kell,

- egyszerű, könnyen elsajátítható módszer, szinte bárhol bármikor alkalmazhatod, ha vissza szeretnéd magadat hozni egyensúlyi állapotodba,

- hirtelen érő "negatív" hatások esetén egy két mély légzés, s megfelelőbben tudsz reagálni rájuk,

- érzékszerveid "élesebbé" válnak,

- a tudat és tudatalatti szinteket harmonizálja,

- kikapcsol a környezeti zavaró hatások alól,

- átgondolni váratlan történéseket, időt ad, s egyensúlyt teremt, amiből optimálisabban tudsz dönteni ...

stb.


Sokféle légzés technika van. Mik ezek pontosan?


Két megoldást javaslok rájuk, kezdésnek tökéletesek és hatékonyak.

1. Az egyik legegyszerűbb légzés gyakorlat az, egyben két légzéstechnika kombinációja is. Egyszerűen lassítsd le a légzésed beszívását és kifújását. Hogyan? - Végy úgy lélegzetet, hogy legalább 5-ig 6-ig elszámolsz közben, finoman, figyelve, lassan, majd ugyanilyen léptékben fújd ki. Figyelj arra, hogy a levegő beszívásakor a rekeszizom alatti hasi terület emelkedjen jobban, ne a mellkas. Tedd ezt 2-3 percen át! Figyeld meg a tested, szinte minden izomtónusa kienged, szívverésed megnyugszik, miközben a környezetedre még élesebben tudsz figyelni, egyensúlyba kerülsz. Úgy hoz nyugalmi állapotba, hogy nem tompít el.

2. A 4 x 4 légzés Ez egy picit nagyobb odafigyelést igényel, picit több gyakorlást is, s épp emiatt az agy figyelmének megtartásához rendkívül hatékony megoldás.

Ahogy mondani szokták, egyszerű, de nagyszerű. Hogyan? Belégzésnél számolj lassan 4-ig, majd tartsd benn a levegőt 4 ütemig, fújd ki 4-ig elszámolva, majd 4-ig ne vegyél újabb lélegzetet, s kezd elölről, folyamatosan szépen számolva, ütemesen, 2-3 percig, s kész a nyugalmi helyzet! Az ütemek követése figyelmet igényel, emiatt a zavaros gondolatok, káosz a fejben és egyéb nem kívánatos figyelemelvonó tetteink hirtelen eltűnnek, s megteremtődik a fókusz nyugalmi helyzetben.

Érdemes azért gyakorolni, hogy rögzüljön bennünk, részben a ritmusa, részben az, hogy mit élsz át utána és alatta. Ha ezt jó pár napon át megteszed, hogy tudatosan használod, elérhetsz egy olyan szituációba, amikor már szinte rágondolsz, s elindulnak a fiziológiai és mentális egyensúlyi folyamatait. Bárhol, bármikor gyakorolhatsz, s gyakorlás közben is megszületik az egyensúly!


Használd, érdemes! Egészségedre!

Természetesen ennél jóval többféle légzési technika van, amit egyéni adottságokra illesztve kiválóan használhatunk téthelyzetekre történő felkészülések, vagy éppen krízis helyzetek kezelésére. Ismerd meg azt ami leginkább rád illik, s leghatékonyabb, várlak szeretettel személyes konzultációra!





5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page